Rubriek: “klant uitgelicht” Makelaar Ad Goedhart

Geplaatst op 20 augustus 2015

“Mijn vrouw typte in de begintijd onder een dekentje op een oude IBM”

Door: Loes de Blok

 

GoedhartEén van de ‘oudste’ klanten van het Administratiecollectief is makelaar Ad Goedhart. Opererend in Leiden, Rijnsaterwoude en Alphen a/d Rijn. Een recht-door-zee type en “what you see is what you get”. Ad is to the point. Een oude rot in het vak. Vol tips voor de ondernemer die wil switchen of op leeftijd komt.

 

Ontstaan

“Wij bestaan als makelaardij 1 april jongstleden nu 40 jaar! Bedankt voor het geweldige bloemstuk… 05B dekentje AdNee hoor. Grapje. 1 April 1975 zijn we begonnen. We zaten in de bouw, met ’s winters veel vorstverlet. We hadden een oud ijspakhuis gekocht, mijn compagnon en ik, en die zijn we ’s winters gaan verbouwen en vertimmeren. Iemand vroeg mij een appartementje te kopen en van het een komt het ander.
Die persoon wilde ook zijn appartementje verkopen, dus op die manier rolde ik erin. Vanuit de slaapkamer zijn mijn vrouw en ik begonnen. Mijn vrouw tot rond 1980. Zat ze onder een dekentje te typen. Omdat mijn vader om half tien uur de kachel uitzette. Op een oude IBM. Is allemaal achterhaald”.

 

Opleiding

“Ik ging toen elke zaterdag naar Arnhem naar de PBNA, daar volgde ik de makelaarsopleiding. Van de drie jaar heb ik er twee gedaan. Ik was toen bemiddelaar onroerend goed. Ik vond de opleiding weinig interessant, want er was heel veel juridische stof. Als je maar weet waarover je praat. Je moet geen luchtbellen verkopen. Ik leerde later: het is niet wie je bent, het is wie je kent”.

 

Bijblijven en lesgeven

“Bijscholing is verplicht als makelaar. Als je de bijscholingspunten niet haalt word je uitgeschreven uit het register. Zowel voor woningen als voor bedrijven. In de regel zonde van je tijd. Het ligt aan de docent. Het is de kunst het levendig te kunnen doen en dat is aan weinig mensen voorbehouden.

Ik heb zestien jaar les gegeven voor de opleiding makelaars en taxateurs.  Heel leuk om te doen. (Vraag interviewer: en op een levendige manier?)  Ik had gemiddeld een 8,4. Best hoog dus. Ik heb veel trainingen gegeven in taxatieleer”.

 

Wat zijn je meest ideale toekomstplannen?

“Gezond blijven. En overdragen aan mijn schoonzoons, aan hun de eer nu. Ik taxeer nog een beetje, maak rapporten, doe wat bezichtigingen en hand- en spandiensten. Zo moet je het eigenlijk zien. In Leiden en regio ben ik misschien wel een bekend gezicht, maar ik ben geen borstkloppertje. Ik doe mijn werk naar eer en geweten. Ik hoef niet zo nodig vooraan te lopen in optochten en partijen. En wat voor elk bedrijf geldt: als je maar goed advies geeft”.

 

Doorwerken

grijswerkt“Ik ben nu 62 jaar. Of ik lang kan doorwerken is afhankelijk van mijn gezondheid, heb ik weinig over te vertellen. Ik heb geen haast met stoppen. En zolang mijn schoonzoons nog willen dat ik langs kom waaien en taxeer ga ik lekker door op die manier. En ook als dat om 8 uur ’s ochtends is. Elke dag is anders. Je kunt gaan en staan waar je wilt maar je hebt wel je verantwoordelijkheid”.

 

Terugtreden

Mijn schoonzoons werkten al in de zaak toen ik een hartinfarct kreeg. Daardoor is overname in een versnellingsproces gekomen, anders was de zaak een stille dood gestorven. Bram [Bodelier redactie] heeft het overgenomen in een VOF met mijn dochter in Rijnsaterwoude.  Niek van Leeuwen heeft de dagelijkse leiding in Alphen a/d Rijn. Niek vond de tijd nog niet rijp om over te nemen. Misschien komt dat nog. Bram is nu het gezicht van het bedrijf. Ze doen het heel leuk. Er zit nu toekomst in en nieuw bloed. Ik was na mijn hartaanval gewoon eerlijk: hier jongens heb je de kans, pak het beet of niet. Ze hadden al een aanloopje gehad en hadden weer eigen ideeën. Prima toch… Ik ben een analfabeet op computergebied en als je ziet hoe makkelijk zij daarmee omgaan. Ik verdien het buiten en zij thuis op hun laptop. Dat is hun manier van werken dat kun je niet vergelijken met vroeger. Ik vind het prima zo. Als ze me nodig hebben weten ze me te vinden”.

 

Emoties

“Het is gewoon moeilijk om terug te treden, maar het gaat gewoon stap voor stap. Het ging de goede kant uit, dat was makkelijk. Het is niet als een blad aan de boom omdraaien; het is een groeiproces geweest. Op die manier groei je naar elkaar toe. Je kan doorgaan tot je erbij neervalt, maar dan gaan anderen voor jou bepalen hoe of wat. En dan ben je verder van huis. Toen in 2013 er nog een herseninfarct bij me overheen kwam, houdt het natuurlijk een keertje op. Dan moet je echt keuzes maken. Ten tijde van mijn  hartinfarct had ik het onkruid er al uitgehaald als het begonnen was met groeien, bij wijze van spreken. Nee dat is het niet. Als je ziek bent moet je rusten. Maar nu heb ik er geen moeite mee om zo door te gaan”.

 

Voordeel en nadeel

“Het leukst vind en vond ik het contact met mensen en onderhandelen. Als een zaak gedaan was gaf dat toch weer een bingogevoel. Ik doe het rechttoe rechtaan. Eerlijk duurt het langst. En dan zie je het vooruit gaan. Groei. Ook in de slechte tijd hebben we groei doorgemaakt. En dat kan niet iedereen zeggen, in de Leidse regio zijn er echt hele grote klappen gevallen. De jongens hebben inzicht in de markt. We gaan weer dik de groei in.

Ik zie geen enkel nadeel. Ik kan dan niet met de computer omgaan, maar dat zie ik niet als nadeel. Je moet het positief bekijken”.

 

Tips collega-ondernemers

“Op tijd schakelen is mijn beste tip voor collega-ondernemers, die in dezelfde situatie als ik zitten om terug te treden of willen switchen. En niet wachten tot het verplicht wordt om te schakelen voor je gezondheid. Dat je op tijd inziet wanneer gaan we wat doen en op tijd goed communiceren. Dat is het belangrijkst. En er vertrouwen in hebben”.

 

Ontspanning

Een beetje vissen, een beetje varen. Tuinieren. En lekker een weekendje weg. Ook leuk. Vandaar dat ik zo bruin ben. Van de Nederlandse zon. Mijn hoofd hoeft niet leeg te zijn hoor. Vaak kom je op leuke ideeën als je bezig bent. En dat ga ik dan opschrijven.

 

Zie link: www.goedhartvastgoed.nl VBO makelaar

 

2 Reacties op Rubriek: “klant uitgelicht” Makelaar Ad Goedhart

 1. Anneke

  Wat een leuk verslag, echt zoals Ad het heeft ervaren en nog doet. En succes voor de opvolgers

 2. Loes

  Hallo Anneke,
  Wat fijn je reactie! Dank je wel! Ik heb er mijn best op gedaan, en vond het interview ook zo lekker lopen! Jullie veel geluk samen…
  Mede namens Jan,
  Groetjes Loes

Laat een reactie achter